27.1.15

9 dingen die je beter niet tegen iemand met kanker kan zeggen

1. "Mijn oma heeft ook kanker gehad, die is nu dood."


Wat wil je hier mee zeggen? VET MOTIVEREND!

2. "Ach, dat haar groeit wel weer aan." 


Tuurlijk groeit dat weer aan. Maar niemand die wil ineens kaal worden. En hoelang denk je dat het gaat duren voordat het weer zolang is zoals ik het had?


3. "Je bent 10 kilo afgevallen in een paar dagen? Dat wil ik ook!" 


Nou, ik denk niet dat je het leuk vindt als je tien kilo afvalt door gewoon 0,0 te eten en dat je dan hele vieze drinkvoeding van het ziekenhuis moet drinken die helemaal niet te pruimen is en die je het liefst allemaal door de gootsteen wil spoelen. Als ik jou was zou ik dan nog liever gaan Sonja Bakkeren dan dit. Alhoewel, het komt wel dicht in de buurt.. Haha

4. "Jij hebt zo'n makkelijk leven, je hoeft geen eens naar school."


Hahaha, nou het is dus TOTAAL niet leuk als je maanden alleen thuis zit. Dus de uren die ik naar school kan en mag, die ga ik ook. Natuurlijk snap ik het dat mensen wel eens "jaloers" zijn, maar het is niet leuk.

5. "Ga je dood?"  of  "Wat zijn je overlevingskansen?" 


Deze vraag is net zoiets als vraag 1. Je wil niet aan deze dingen denken. De kansen die er zijn. Je moet je focussen op wat echt belangrijk is en dat is de positiviteit en de goede berichten en resultaten. Soms is het belangrijk dat je stil staat bij de ernst van de ziekte, maar het meeste van de tijd niet. Het leven kun je eigenlijk zien als een soort tijdbom, hoe stom het ook klinkt. Iedereen gaat een keer dood, daar kom je niet onderuit. Bij de ene tikt de tijdbom iets sneller dan bij de ander en je kan niet voorspellen wanneer je dood gaat. Ik vraag toch ook niet aan iedereen "Nou goh, wanneer ga jij nou dood?"


6. "Hoe gaat het met je?" 


Dit is by far de meest irritante en meest gevraagde vraag. De ene dag gaat het heel goed en de andere dag heel slecht en vaak heb je gewoon geen zin om uit te leggen hoe het allemaal gaat en wat er allemaal is gebeurd. Je hebt er gewoon geen energie voor,  dus antwoord je maar met "Ja, prima." Terwijl dat eigenlijk 9 van de 10 keer niet het geval is.


7. "Ik had gister ook last van buikpijn, echt vervelend." 


Ik vind het jammer als je dat hebt. Maar het is niet te vergelijken met wat voor pijn ik dan heb. Het klinkt heel egoïstisch, maar het is wel zo. Mijn pijn is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat ik vaak die "Niet weer die pijn, alsjeblieft niet."gedachtes heb is heel erg demotiverend, wanneer kom je er nou een keer vanaf?
Als je telkens opnieuw dingen meemaakt die verschrikkelijk zijn en iemand anders heel nonchalant zegt "Ja, dat heb ik ook weleens.", krijg je vaak het gevoel alsof mensen je niet begrijpen.

8. "Je kan dus wel naar een concert, maar niet een volledige dag naar school?"


Ja, inderdaad. Heb je helemaal goed. Het is namelijk zo dat ik bij best veel dingen moet kijken hoeveel dat me gaat kosten. En nee, dan praat ik niet over geld. Maar over energie. Hoeveel energie kost het me om een volledige dag naar school te gaan? Nou best veel, daarom ga ik nu elke dag ongeveer 3 uurtjes naar school. Maar ik mag toch ook wel eens iets leuks doen? Als iemand me vraagt om tien kilometer te lopen, oke dat kan ik (proberen). Maar ik doe er misschien wel 5 uur over, terwijl een ander het in 2 uur heeft gedaan. Na een concert ben ik best uitgeput, maar ik vind dan wel dat dat het waard was. Dan lig ik maar 2 dagen op bed te slapen, maar dan heb ik wel (bijvoorbeeld) Ed Sheeran gezien en daar krijg ik weer veel energie van, ik heb soms gewoon een opkikker nodig.,.

9. Helemaal niks zeggen...


Vaak krijg ik te horen via via dat die ene persoon niks tegen mij durft te zeggen, dat ze niet weten wat ze moeten zeggen en dat ze me daarom maar ontlopen en negeren. Dat doet pijn. Je kan en mag tegen mij heel veel zeggen en natuurlijk ook vragen. Ook al lul je over de parkiet van de buurman van de oom van de buschauffeur van je beste vriendin, dan vind ik het alsnog best. Maar laat me niet in de steek door niks tegen me te zeggen...((* Geschreven met veel sarcasme en een korreltje zout.))