Het Hodgkin-lymfoom

In 2014 kreeg ik plotseling te horen dat ik Hodgkin had. Ik wist hier natuurlijk helemaal niets van af. Ik keek niet op het internet en luisterde alleen maar naar mijn artsen. Omdat veel mensen op de hoogte wilden blijven, begon ik mijn blog. Velen van mijn vrienden en vriendinnen wisten ook niet wat Hodgkin precies was. Via mijn blog probeer ik in Jip en Janneke taal uit te leggen wat ik heb. 


De ziekte van Hodgkin, ook wel lymfeklierkanker, is ontdekt door Thomas Hodgkin. Het is een ziekte waarbij de lymfocyten (bepaald soort witte bloedcellen) zich kwaadaardig delen. Hodgkin is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Het komt het meeste voor bij mannen en in de leeftijdscategorie 20 tot 35 jr. Er zijn zo'n 5 á 10 kinderen per jaar die Hodgkin krijgen. Hodgkin komt dus helemaal niet zo vaak voor. Alle andere soorten van kanker in de lymfeklieren/het lymfeklierstelsel, vallen onder "Non-Hodgkin". 

Lymfeklieren

Lymfeklieren heb je door je hele lichaam. Zij zorgen ervoor dat wanneer je een infectie hebt, je daar zelf weer van kan herstellen. Zodra je een infectie hebt wordt de dichtstbijzijnde lymfeklier groter en opgezwollen. Die is dan bezig om de infectie tegen te gaan. Ik had ook opgezette lymfeklieren, maar bij mij waren het tumoren. Vrijwel altijd zijn opgezette klieren niet kwaadaardig, maar is het een infectie. Vergrote klieren komen vaak voor. Mijn artsen hebben mij verteld dat wanneer een klier pijn doet, het niet kwaadaardig is.  

Stadia's bij Hodgkin

In stadium 1, zitten de tumoren allemaal op één plek, dus het kan ook in één orgaan zitten die bij het lymfestelsel hoort, bijvoorbeeld de milt.

In stadium 2, zitten de tumoren verspreidt over meerdere plekken, maar wel aan een kant van het middenrif, bijvoorbeeld in de liezen OF de hals. 

In stadium 3, zitten zowel boven, als onder het middenrif tumoren, bijvoorbeeld in de liezen EN in de hals. 

In stadium 4, zitten de tumoren ook in organen die NIET bij het lymfestelsel horen, zoals de longen en de lever. 

Zelf zit ik in stadium 2, omdat mijn tumoren wel allemaal boven mijn middenrif zitten, maar niet op één plek. Ik heb ze in mijn hals, oksel en bij mijn luchtpijp, maar gelukkig niet in m'n longen. 

De oorzaak van het Hodgkin lymfoom is onbekend, maar wordt in verband gebracht met het Epstein-Barr virus (de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer).  

Gevolgen

Aan de behandeling van Hodgkin zitten nog wel wat gevolgen voor later. Door de hooggedoseerde chemotherapie worden niet alleen de slechte, maar ook de goede cellen kapot gemaakt. Dit heeft als gevolg dat je heel zwak wordt, maar dit komt wel weer goed. Helaas, zijn er ook grotere gevolgen voor de toekomst, bijvoorbeeld een verhoogd risico op het ontstaan van andere kwaadaardige ziektes. Ook de bestraling heeft nogal wat gevolgen. Zoals borstkanker, longkanker en hart- en vaatziektes.