3.12.14

"Waarom is die klysma kraal niet bruin?"

De KanjerKetting, het klinkt en ziet er misschien heel kinderachtig uit, maar voor mij is hij toch heel belangrijk. Zo kan ik namelijk aan iedereen goed vertellen en laten zien wat er de afgelopen tijd gebeurd is. 

Eerst zal ik maar eens uitleggen wat de KanjerKetting is. De KanjerKetting is een ketting die iedereen, tot 18 jaar, krijgt na de diagnose kanker. Het kan natuurlijk ook zijn dat je hem niet wil, maar meestal, na het praten met de psycholoog, willen de meeste kinderen wel zo'n ketting, omdat het daardoor veel gemakkelijk wordt om te vertellen wat je mee hebt gemaakt en dat er al best veel is gebeurd in een korte tijd. 

Aan het begin van de KanjerKetting zit een kraal van de VOKK (Vereniging kinderen, ouders en kanker). Deze staat voor de diagnose kanker. Daarna komt een blauw ankertje, deze staat voor hoop. Hoop op herstel en een toekomst. Deze twee kralen heeft iedereen aan het begin, maar daarna wordt elke ketting anders, want iedereen maakt wat anders mee en niemand is hetzelfde. 
Na deze twee kralen komt je naam en vanaf daar start het hele traject. Voor elke behandeling, scan of iets dat niet leuk is, krijg je een kraal. Het liefst zou je zo min mogelijk kralen hebben. 

Bij mij zit er aan het begin een regenboog kraal, deze staat voor een spoedopname. Het is een van de mooiste kralen, maar je wilt er niet teveel van hebben. Ik heb er drie van aan mijn ketting. Deze kraal wordt gevolgd door een groen/gele kraal, deze staat voor een opname op de Intensive Care, want ik kwam niet op de normale Oncologie afdeling, nee nee, ik moest weer naar de Intensive Care. Gelukkig kreeg ik dus wel een extra kraal, haha. 
Daarna komen een heleboel rode, gele en gespikkelde (?) kralen. De rode staan voor bloedprikken, dat moest ik regelmatig doen. De gele staan voor scans, echo's en röntgen foto's, hier heb ik ook een aantal van gehad. De gespikkelde, ja ik weet niet hoe ik ze anders moet noemen, staan voor operaties en beenmerg/bot puncties. Die zijn niet leuk, kan ik je zeggen. 

Daarna heb ik een kraal met een sterretje, dit is een normale opname. Deze kreeg ik toen ik van de IC naar M2 ging, de kinderoncologie afdeling. Hierna heb ik een smiley, niet echt toepasselijk bij z'n betekenis. Hij staat namelijk voor start chemotherapie. Lekker dan, een smiley die z'n tong uitsteekt.. Haha. Deze kraal wordt gevolgd door 7 oranje rondjes, ik denk dat jullie de betekenis wel kunnen raden.. Ja, inderdaad ja, deze staan voor de chemokuren. En die paarse kraal daar tussen, die kreeg ik bij het afhalen van mijn naald uit mijn Port-a-Cath (Je weet wel, dat kastje bij m'n hart waar de chemo doorheen gaat). 

Ja, op de foto kun je hem al weer zien.. De regenboog kraal. Toen werd ik opgenomen omdat ik hele erge obstipatie had, zoveel pijn.. En ja, bij obstipatie denk je al gauw aan een klysma. Ik kreeg er een om 1 uur 's nachts, nou ik ja zeggen dat dat écht geen pretje is. Normaal heeft een mens aan één klysma voldoende, maar nee, ik moest er zes!! Zes stomme, pijnlijke, irritante klysma's die niks hebben geholpen. Yes, zo fijn. Je zou denken dat die klysma kraal bruin zou zijn, maar nee, hij moet roze met glitters zijn. Vet toepasselijk!! 
Nou kun je ook wel verwachten dat dat echt stomme dagen waren, dus vandaar ook die groene kraal die staat voor een "vreselijke rot dag", want het waren echt drie vreselijke rotdagen in het umcg. 

Dan komen we bij het petje. Een petje draag je op je hoofd, een kaal hoofd. Deze kraal staat daarom ook voor haarverlies. Een hele grappige kraal, maar een hele stomme betekenis. 

Hierna komen een paar kralen waar ik de betekenis al van heb verteld, maar nog niet van die roze. Die roze staat namelijk voor een "super goeie dag" en geloof het of niet, maar die heb ik ook gehad. Dat was namelijk de dag dat ik te horen kreeg dat ik geen uitzaaiingen had in m'n botten en daar was ik zóóóóóo blij mee. 

Weer wat kralen waar ik al over geluld heb, ja inderdaad ja, weer wat klysma's, weer wat rotdagen, leuke spoedopname, het normale riedeltje, je kent het wel. Maar dan, ooooh wat is dat nou voor raar geel rondje. Nou, dat is een kraal die je krijgt als je een sonde moet. Toen ik het lijstje met kralen zag wist ik dat er twee kralen waren die ik niet wilde hebben, namelijk de "overlijden kind" (Duhhh!) en de sonde. Maar helaas, die sonde moest toch. En het was een hel, ik wil er niet over praten. 

Voor de rest zitten aan mijn kraal allemaal kralen waarvan ik de betekenis al heb verteld, behalve die blauwe met de smiley. Die kreeg ik toen ik begon aan mijn tweede reeks van 7 chemokuren. Dat is namelijk een kraal voor een heel extreem anti-misselijkheid middel, nou zo vrolijk was ik daarna niet hoor.. 

Mijn ketting telt nu 72 kralen en is al best lang. Voor mij is mijn ketting heel belangrijk en ik ben er heel blij mee. Ik vind de KanjerKetting heel goed, want dan kan ik later ook aan mijn kinderen (als ik die krijg, lol) laten zien wat ik, in mijn jeugd, heb meegemaakt. 

Morgen krijg ik er weer wat kralen bij, namelijk voor het aanprikken van mijn Port-a-Cath (dat is niet iets waar ik me op verheug), voor het uithalen van de naald en voor de scan, de PET-scan. Morgen is dus een hele belangrijke en spannende dag. Ik hoop dat jullie allemaal even voor me willen duimen dat ik vrijdag een goeie uitslag heb en ik het bloemetje aan mijn ketting mag rijgen. Het bloemetje staat namelijk voor genezing, het einde van je behandeling en eigenlijk ook voor een nieuwe start.