16.12.14

Uhhh, ik heb drie tatoeages???

Nee, ik meen het. Geen grapje.

Vorige week moest ik weer even naar het UMCG voor de voorbereidingen op de bestraling en een uitgebreid gesprek met mijn radioloog. Het was best gek om een keer niet naar de poli te lopen, maar naar de hele andere kant van het ziekenhuis. Normaal zag ik elke dag dezelfde mensen, maar nu moest ik weer kennismaken met een heleboel nieuwe artsen, dacht ik... Want de artsen die ik kreeg had ik al eens eerder gezien, toen wilden ze een masker bij mee aanmeten (hierover straks meer) maar helaas kon dat toen niet doorgaan, want het was niet veilig. Ik was heel benauwd, had heel veel pijn en durfde het niet aan.Het eerste wat moest gebeuren was een gesprek met mijn radioloog. Ze vertelde me alles over de bestraling, hoe het werkt, wat het doet, de bijwerkingen etc. Toen ze over de bijwerkingen begon, wist ik eigenlijk al wat zou gaan komen. Ze vroeg eerst aan me of ik het überhaupt wel wilde horen, want misschien zou het iets teveel zijn aangezien ik al heel veel informatie had gekregen. Maar voordat ze haar zin af kon maken, blèrde ik al uit dat ik wel wist dat de kans op long en borst kanker groter zou worden. Dit was ook hetgeen dat zij mij wilde vertellen. Maar het gebeurt wel vaker dat ik de arts voor ben, ik ben namelijk best nieuwsgierig... Het enige wat ik nog niet wist is dat het kan dat ik hart problemen krijg, omdat mijn hart ook voor een gedeelte in het bestralings gebied ligt. Wat ze hieraan gaan doen, is eigenlijk niet veel, haha. Maar wat ze wel gaan doen is mij voor de rest van mijn leven onder controle houden. Dat betekent dat ik elk jaar op controle moet voor long en borstkanker, maar ook dat ze vaker filmpjes van m'n hart zullen maken.

Waarom is de kans op long en borstkanker groter? Nou, dat komt omdat ze met de bestraling niet alleen de slechte cellen kapot maken, maar ook de goede. Het kan dus zijn dat de kanker terug komt op de plek zelf, in de borst of long omdat deze in het bestraalde gebied liggen en er kan altijd een beschadigde cel overblijven. Het is wel zo dat je pas na minstens 5 jaar na de bestraling kan zien of er kanker in de long of borst zit, omdat dit pas na die tijd zichtbaar wordt.

Na het gesprek met de radioloog ging ik naar een andere kamer, waar er een masker werd aangemeten. Dit masker heb ik nodig tijdens de bestraling, want deze zorgt ervoor dat ik recht blijf liggen en niet ga bewegen tijdens de bestraling. Het is namelijk echt super belangrijk dat ik stil blijf liggen, anders komen de stralen op de verkeerde gebieden terecht.
Het aanmeten van dit masker kon vorige keer niet doorgaan, dat was trouwens nog voordat ik mijn chemo's kreeg en net een heleboel operaties had gehad, dus ik voelde me vrij slecht op dit moment. Nu voelde ik me juist heel goed, dus nu was het wel mogelijk om dit masker te maken.

Hoe ging dat aanmeten? Nou dat aanmeten van dat masker was op zich niet heel moeilijk, alleen was het niet prettig. Ik kreeg namelijk een soort warme deken over m'n gezicht heen en een stuk van m'n boven lichaam. Het voelde in het begin echt heel erg heet aan en was helemaal niet prettig. Deze "warme deken" werd in 7 minuten hard en daarna zou ik hem al meteen kunnen gebruiken.

Nadat het masker hard was geworden moest ik weer naar een andere kamer, hier werd een CT-scan gemaakt, zodat ze strepen konden zetten op m'n lichaam en een aantal tatoeages... (to be continued) De strepen werden er met een raar soort roze inkt opgezet en zo kunnen ze precies zien waar ze moeten bestralen. Daarna kwamen ze binnen met een dikke naald en inkt. Wat ging er gebeuren? Nou ze wilden gewoon "even" een paar stippen tatoeëren. En ik meen het, die stippen die ik nu op mijn zij en borstbeen heb gaan nooit meer weg. Het lijken net moedervlekken haha, maar het zetten was niet echt fijn. Het was een vrij dikke naald dus ik voelde het wel. Maar ik had gedacht dat het pijnlijker zou zijn.

Verder kreeg ik ook een "buddy" toegewezen. Dit is een verpleger die altijd bij mij zal zijn als ik bij de radiotherapie ben. Omdat er een heleboel verschillen artsen en verplegers zijn, is het wel fijn als ik één vast iemand heb. Mijn buddy heet Job en is echt super aardig en grappig.

Het viel mij heel erg op dat er vooral oude mensen bij de radiotherapie waren, dat was ik totaal niet gewend want ik kwam normaal altijd op de kinderpoli, maar voor de bestraling is het allemaal bij elkaar.

Ook ben ik op 31 december jarig, dan word ik 16. Maar ik heb totaal geen idee wat ik moet vragen voor m'n verjaardag, dus als iemand tips heeft, vertel het me dan alsjeblieft, hahahahh
X