19.12.14

"Hoe gaat zo'n chemo nou precies?"

Vaak denken mensen bij het woord chemo aan overgeven, koorts, misselijkheid en nog veel meer nare dingen. Nou zal ik eens even vertellen hoe zo'n chemo er écht aan toe gaat en wat er allemaal gebeurt voordat ik überhaupt aan de chemo mag.

Nou heb ik zo'n 3,5 week geleden alweer mijn aller laatste chemo gehad. Ik heb in totaal 14 chemokuren gehad, de ene weer iets zwaarder dan de ander, de ene gaf ook iets meer bijwerkingen dan de ander.Telkens als ik chemo kreeg was dat vrij vroeg in de ochtend, ik moest dan ook een halfuur van tevoren aanwezig zijn om bloed te prikken, want als mijn bloed niet in orde was mocht de chemo niet doorgaan. Één keer moest bij mij de chemo een week opgeschoven worden omdat m'n waarden niet oke waren.
Alles wordt goed bijgehouden en we krijgen telkens alle waarden van mijn bloed, daar snapte ik in het begin geen bal van, maar nu begrijp ik wel wat die waarden betekenen en wanneer het goed is. Ik heb gelukkig nog nooit een bloedtransfusie hoeven krijgen, vaak moeten kinderen dat wel als hun HB te laag is. Bij de laatste chemo twijfelden ze of ze nou wel of geen bloedtransfusie moesten doen, maar gelukkig hoefde het niet.

Ik moet me altijd melden op de kinderpoli. Daar zitten dan veel meer kinderen samen met hun ouders. Meestal moet ik eerst ook nog langs de mondhygienist, die kijkt of mijn slijmvliezen nog heel zijn en of ik geen aften heb. Want ook dat wordt allemaal kapot gemaakt door de chemo.

Daarna ga ik door naar een spreekkamer, daar heb ik eerst altijd een gesprek met een co-assistent. Die vraagt welke medicatie ik gebruik (ook al staat dat ook gewoon in mijn dossier..) ze weegt me, luistert naar m'n hart en longen, voelt rond m'n hals of daar opgezette klieren zitten en gaat vervelend op m'n buik lopen drukken om te voelen of m'n darmen goed werken. Ik kan je vertellen dat je na een tijdje echt klaar bent met al die co-assistenten, hoe goed ze het ook bedoelen. Laat gewoon de oncoloog komen en hang me aan die chemo! Maar nee Lucinde, even geduld.

Zodra de co-assistent alles heeft genoteerd komt m'n oncoloog samen met een verpleegster binnen om mijn Port-a-Cath aan te prikken. Daar gaat namelijk de chemo door, ze hangen er dan een infuus aan. Het aanprikken ging bij mij in het begin heel moeilijk, omdat de chirurg de Port-a-Cath heel raar had geplaatst, maar nu hebben we een houding gevonden en kan de oncoloog er makkelijk bij. Helaas betekent dit wel dat ik zo'n beetje half van het bed afhang..

Als eenmaal de naald erin zit, mag ik naar de zaal, waar nog meer kinderen aan de chemo liggen. Tijdens de chemo mag ik gewoon tv kijken, met m'n laptop bezig zijn en alles eten wat ik wil. Er is ook een keuken waar alle ouders kunnen halen wat ze willen.

Op de foto's hieronder kun je vier zakken zien hangen. Één zak daarvan is 1 liter vocht, want ik kreeg best veel chemo dus doormiddel van het vocht ging ik het er ook weer snel "uitplassen". Één zak daarvan is Etoposide, een chemo met als bijwerkingen misselijkheid en moeheid. Ik moet wel zeggen dat ik van die chemo nooit echt misselijk ben geworden. Één zak is Doxorubicine, dat is dat oranje spul. Hier reageerde ik de allereerste keer heel heftig op, vandaar dat ik een extra sterk anti misselijkheid middel kreeg. Dan kreeg ik ook nog Vincristine, maar dat kreeg ik via een spuitje in de Port-a-Cath, ik haat dit middel... Dit middel zorgt namelijk voor obstipatie.
Ook slikte ik in de weken van de chemo's veel Prednison, dat versterkt de werking van de chemo's. De bedoeling van de chemo's is dat het de celdeling remt.
De laatste zak die eraan hangt is een doorspoelmiddel, want op een gegeven moment zijn de zakken wel leeg, maar er zit nog allemaal chemo in de infuus slang, dus dat doerspoelmiddel drukt dan de rest in mijn lichaam, haha.

De chemo moet meestal zo'n 2,5 uur indruppelen. Na ongeveer een uurtje word ik altijd een beetje moe, maar dat is normaal. Na zo'n chemo dag ben je helemaal uitgeput. Soms ging ik naar huis met nog een half infuus aan mijn lichaam hangen, de naald van de Port-a-Cath mag er namelijk 7 dagen in blijven zitten, dat is heel handig, vooral als je net zoals ik, 5 dagen achter elkaar chemo hebt, want dan hoeven ze de Port-a-Cath niet elke ochtend opnieuw aan te prikken Natuurlijk is dit infuus met allemaal slotjes afgesloten en kan er niks gebeuren, maar het is toch een gek idee.

Aantal bijwerkingen waar ik last van had:
- Obstipatie
- Zenuwpijn
- Haaruitval
- Moe
- Geen kracht meer
- Pijn in de mond
- Pijn bij slikken
- Boeren.. Meestal ging dat zo'n uur lang door
- Tintelende voeten en vingers
- Misselijkheid (had erger verwacht)